TOP

Ροζ υπερπανσέληνος : Ερχεται η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος του 2020

Η πανσέληνος ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένη με τις ρομαντικές ψυχές αυτού του κόσμου. Ωστόσο, η καραντίνα δυστυχώς χάλασε τα σχέδια των ερωτευμένων ζευγαριών να απολαύσουν ένα άκρως ρομαντικό ραντεβού κάπου με θέα το πλούσιο και φωτεινό φεγγάρι. Ευτυχώς όμως, ο εγκλεισμός μας βοήθησε να χτίσουμε μια άλλη σχέση και παραδόξως να επενδύσουμε αρκετά σε αυτή, και δεν είναι άλλη από τη σχέση μας με το μπαλκόνι ή την ταράτσα. Απόψε λοιπόν ακόμη κι αν δε μπορείτε να δείτε αγκαλιά με το ταίρι σας το φεγγάρι ή να αράξετε στα βραχάκια της Ακρόπολης παρέα με φίλους και μερικές μπύρες στο χέρι, ο ουρανός ετοιμάζεται να σας χαρίσει το απόλυτο υπερθέαμα της καραντίνας.

Ξεκινά λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο και πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020, μιας και το βράδυ της Τρίτης θα εμφανιστεί στον  ουρανό η τρίτη από τις συνολικά τέσσερις υπρπανσελήνους του έτους, γνωστή και ως «ροζ υπερπανσέληνος».

Πιο συγκεκριμένα, στις 21:08 ώρα Ελλάδας, η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων. Αν κάνετε υπομονή, στις 05:35 ώρα Ελλάδας θα δούμε την πανσέληνο. 

Αναμένονται και παλίρροιες

Η σχεδόν σύμπτωση πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να προκαλέσει παλίρροιες. 

Όταν η υπερπανσέληνος βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε το φεγγάρι φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο στα μάτια των παρατηρητών. Μάλιστα ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται απόψε να έχει και έναν συνοδό στον ουρανό, ο οποίος θα είναι ο Στάχυς, ο φωτεινότερος αστέρας α (άλφα) του αστερισμού της Παρθένου.

Πότε θα είναι η επόμενη και τελευταία υπερπανσέληνος

Η απάντηση είναι στις 7 Μαΐου. Ωστόσο, τότε η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη στις 31 Οκτωβρίου. Την ημέρα εκείνη η πανσέληνος θα φαίνεται σχεδόν 14% μικρότερη από ό,τι απόψε.

Γιατί ονομάζεται «ροζ υπερπανσέληνος»

Πολλοί παρομοιάζουν το φεγγάρι όταν έχει μια ελαφριά ροζ απόχρωση, με ένα θαμνώδες φυτό, το ground phlox, το οποίο ανθίζει τον Απρίλιο, δίνοντας λουλούδια με έντονο ροζ χρώμα. Είναι από τα πρώτα που ανθίζουν την άνοιξη και συμβολίζουν νέα ξεκινήματα.

Η ονομασία προέρχεται από την ινδιάνικη παράδοση. Οι γηγενείς κάτοικοι της Αμερικής συνήθιζαν να δίνουν ονομασίες σε κάθε μια από τις πανσελήνους, ανάλογα με τις εποχές που εμφανίζονταν. Άλλες ονομασίες για την πανσέληνο του Απριλίου που χρησιμοποιούνται στην δύση είναι Egg Moon και Full Fish Moon.

Πηγή πληροφοριών: cnn.gr

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.

Post a Comment