
Ιδιαίτεροι καλλιτέχνες της αφηρημένης τέχνης
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ έλεγε πως “οι ζωγραφικοί πίνακες έχουν μια δική τους ζωή, που πηγάζει από την ψυχή του καλλιτέχνη”. Πόσο μάλλον οι πίνακες αφηρημένης τέχνης, για τους οποίους συνήθως προσπαθούμε να βγάλουμε μια ερμηνεία. Μια ερμηνεία που ενδεχομένως να μην είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του καλλιτέχνη 😉 . Και μάλλον αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, το ξύπνημα διαφορετικών συναισθημάτων στον καθένα από εμάς. Παρακάτω θα δούμε μια λίστα εικαστικών με ιδιαίτερα έργα, βασισμένα στην μοντέρνα τέχνη.
1. Βασίλι Καντίνσκι
Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρεσβευτής της αφηρημένης τέχνης. Γεννημένος στη Μόσχα το 1866, σπούδασε νομικά, ενώ παράλληλα ασχολιόταν με τη ζωγραφική στον ελεύθερό του χρόνο. Σε ηλικία 30 ετών εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, με σκοπό να ακολουθήσει το όνειρό του, που δεν ήταν άλλο από τη ζωγραφική. Γεωμετρικά σχήματα, έντονα χρώματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του.
2. Πητ Μοντριάν
Ολλανδός ζωγράφος και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού ή αλλιώς De Stijl (πίνακες με κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε συνδυασμό με τα βασικά χρώματα). Επηρεασμένος αρκετά από τον κυβισμό, δεν είχε ιδιαίτερες επιτυχίες στην αρχή της καριέρας του. Μετέπειτα με την εξέλιξη της μινιμαλιστικής του τεχνοτροπίας, έγινε αρκετά γνωστός.
3. Ρομπέρ Ντελωναί
Ήταν Γάλλος ζωγράφος πρωτοπόρος καλλιτεχνικού κινήματος “Ορφισμός” που δημιούργησε με τη σύζυγό του, μια λυρική απόδοση του κυβισμού με έντονα χρώματα.
4. Τζάκσον Πόλοκ
Από τους πιο δημοφιλείς Αμερικάνους ζωγράφους και εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Επινόησε την τεχνική του dripping και δημιούργησε αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων.
5. Σαμ Φράνσις
Αμερικανός ζωγράφος, επηρεασμένος και αυτός από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Στα έργα του συναντάμε την χρήση αρκετά έντονων χρωμάτων, που διασταυρώνονται μεταξύ τους (ιδιαίτερα του μπλε).
Δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα για την τέχνη, ιδιαίτερα τη μοντέρνα τέχνη, αν δεν καταλαβαίνεις ότι η φαντασία είναι μια αξία από μόνη της.
– Μίλαν Κούντερα
Πηγή εικόνας εξωφύλλου: guggenheim.org
Post a Comment
You must be logged in to post a comment.