TOP

Χρώματα: Tι σημαίνουν για την ψυχολογία μας;

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα του τι χρώμα μπλούζας να φορέσουμε, τι χρώμα κραγιόν να βάλουμε, τι χρώμα πουκάμισο ταιριάζει με το συγκεκριμένο χρώμα παντελονιού που έχουμε επιλέξει. Κι όταν λέω καθημερινά εννοώ πριν την καραντίνα προφανώς, διότι τώρα είμαστε με μια πυτζάμα που δε μας νοιάζει καν τι χρώμα είναι αρκεί να είναι ανάλαφρη και να κρύβει τα κιλά που έχουμε πάρει.

Επειδή, όμως, σε λίγες μέρες να’ μαστε καλά, θα βγούμε από τις πυτζαμούλες μας και θα πρέπει να μπούμε πάλι στη διαδικασία να διαλέξουμε συνδυασμούς χρωμάτων, τι πραγματικά είναι αυτό που μας οδηγεί στην τελική μας απόφαση; Όλα είναι θέμα ψυχολογίας, πώς αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή και τι συναισθήματα απορρέουν βλέποντας κάποιο χρώμα. 

abstract-pattern-colorful-4k-wallpaper-1024x683

Η δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας είναι μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ουράνιο τόξο συμβολίζει την ευτυχία. Κάθε χρώμα επηρεάζει τη διάθεσή μας και η προτίμησή μας σε κάποιο χρώμα αποκαλύπτει μέρος του χαρακτήρα μας. Καθένα από τα χρώματα έχει τη δική του δυναμική και εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα. Κάθε χρώμα επιδρά διαφορετικά στον καθένα μας, μας φορτίζει με διαφορετική ενέργεια και μας βοηθά να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία.

Η σχέση του ανθρώπου με τα χρώματα ξεκινάει με τη γέννησή του και υπαγορεύεται από την ίδια τη φύση. Το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο της φύσης, το κίτρινο και το πορτοκαλί του ήλιου, τα χρώματα του πρώτου μας δωματίου μας φέρνουν σε άμεση επαφή με το χρώμα.

Γιατί όμως επιλέγουμε συγκεκριμένα χρώματα και απορρίπτουμε ή δεν δίνουμε σημασία σε άλλα;

Κίτρινο: Το χρώμα του Ήλιου, ένα γήινο χρώμα που σχετίζεται με την πνευματικότητα. Συμβολίζει τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα, αλλά και το μίσος και τη δειλία. Το κίτρινο είναι ένα έντονο χρώμα επικοινωνιακά, καθώς μπορεί να συλλάβει την προσοχή των άλλων. Εκφράζει τη νεότητα ενώ “καθαρίζει” το μυαλό μας από τις άσχημες σκέψεις. Συνήθως προτιμάται από ανθρώπους που βρίσκονται σε αναζήτηση έμπνευσης.

Κόκκινο: Το χρώμα της φωτιάς, του αίματος και της δύναμης. Το κόκκινο αποτελεί το κατ’ εξοχήν χρώμα του πάθους και συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό και την ορμή. Αποτελεί ένα θερμό χρώμα που διακατέχεται από ένταση και συγκίνηση. Όσοι το επιλέγουν είναι πολύ πιθανόν να θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

yellow-gray-and-red-lourry-legarde

Μπλε: Το χρώμα του ουρανού, της θάλασσας και του αέρα. Το μπλε συμβολίζει την ηρεμία και τη γλυκύτητα, τη σταθερότητα, την καθαρή σκέψη, τη σοβαρότητα και την καθαρότητα της ψυχής. Σαν χρώμα της ηρεμίας αποτελεί το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό για χώρους εργασίας. Η επιλογή του μπλε χρώματος γίνεται συνήθως από άτομα που νιώθουν πως έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους.

Πράσινο: Είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα της φύσης και της ισορροπίας. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, την αναγέννηση, την ωριμότητα, την ευημερία και την ανάσταση. Λογίζεται σαν το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς και του αλτρουισμού. Είναι το πιο κατευναστικό χρώμα που υπάρχει, καθώς φέρνει τη δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Όσοι το επιλέγουν είναι πολύ πιθανόν να βρίσκονται σε αναζήτηση πραγματικής αγάπης.

Blue and green

Πορτοκαλί: Θερμό χρώμα και ένα από τα χρώματα του Ήλιου, το πορτοκαλί συμβολίζει τη χαρά, την ευτυχία, τη φιλία, τη ζεστασιά και την αισιοδοξία. Είναι χρώμα που εκφράζει φαντασία, δημιουργικότητα, αλλά και δυναμισμό. Σαν χρώμα προσδίδει μια ιδιαίτερα υγιή αίσθηση. Σαν χρώμα επιλέγεται συνήθως από ανθρώπους που είναι φιλόδοξοι και έχουν ροπή στις απολαύσεις.

Γκρι: Προκύπτει από την ανάμειξη λευκού και μαύρου, ενώ χαρακτηρίζεται από έλλειψη φαντασίας και περιορισμένη αντίληψη και δημιουργικότητα. Συνήθως συμβολίζει το συμβιβασμό και τη ψυχρότητα, δίνοντας παράλληλα ένα σημείο κρυφής ελπίδας. Επιλέγεται κυρίως από άτομα που έχουν τάσεις απομόνωσης, που δεν θέλουν να τους ταράζουν την ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά, είναι ένα χρώμα μοντέρνο που επιλέγεται κατά κόρον, καθώς διευκολύνει σε πολλές χρωματικούς συνδυασμούς.

101263

Καφέ: Το καφέ χρώμα συμβολίζει τη σταθερότητα σε πεποιθήσεις και την αξιοπιστία. Δεν προτιμάται από ανθρώπους αυθόρμητους, αλλά συνήθως από πρακτικούς που τους αρέσει η ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μωβ: Το μωβ είναι το χρώμα της διανόησης, του πλούτου και της πολυτέλειας. Αποτελεί ένα πνευματικό χρώμα με “πινελιές” θλίψης και μελαγχολίας. Συχνά υποδηλώνει και μια τάση για οραματισμό και τελειομανία. Επιλέγεται κυρίως από ανθρώπους που είναι σε αναζήτηση πνευματικής ισορροπίας. 

dirty brush strokes background with tan, rosy brown and old mauve colors. graphic can be used for wallpaper, cards, poster or creative fasion design element

Λευκό: Το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την πίστη και τη διαφάνεια. Εκφράζει την ειλικρίνεια, την αθωότητα και τη λάμψη. Είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα που μας βοηθάει να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις και παράλογους φόβους. Όσοι επιλέγουν το χρώμα συνήθως κάνουν θετικές σκέψεις ή/και είναι σε αναζήτηση μια νέας αρχής.

Μαύρο: Το χρώμα δείχνει δύναμη, κομψότητα και μυστήριο. Βέβαια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Είναι αυστηρό σαν χρώμα, ενώ εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Ενδεχομένως υποδηλώνει πειθαρχία, εσωστρέφεια αλλά και φόβο για το μέλλον. Πολύ συχνά επιλέγεται από ανθρώπους που θέλουν να επιβληθούν.

photo-1529432337323-223e988a90fb

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment