TOP

Bιβλία που αξίζει να διαβάσεις στην καραντίνα

Ημέρα καραντίνας: έχουμε χάσει το μέτρημα πλέον. Ξυπνάς το πρωί, περιφέρεσαι άσκοπα στο σπίτι, φτιάχνεις κάτι να φας, κάνεις ανελέητο scroll σε ό,τι μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαθέτεις, ξανατρώς, ξαφνικά το τικ τοκ φαίνεται καλή ιδέα. Κοιτάς το ρολόι: έχει περάσει μόνο μία ώρα. Δεν λέω…και αυτή η κατάσταση αποσύνθεσης έχει την χάρη της, καθώς είναι η πρώτη φορά και ίσως η τελευταία που πολλοί από εμάς μπορούμε πραγματικά να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν “dolce far niente”,δηλαδή τη γλύκα του να μην κάνεις τίποτα. Αν όμως ψάχνετε έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο να γεμίσετε τις ώρες σας, το να διαβάσετε ένα βιβλίο ήταν, είναι και θα είναι η go to επιλογή. Παρακάτω σας έχουμε μερικές προτάσεις που, μιλώντας από προσωπική πείρα, δεν θα σας απογοητεύσουν.

  • “Η σκιά του ανέμου”, Κάρλος Ρουίθ Θαφόν

Ήταν ίσως από τις καλύτερες επιλογές βιβλίων που θα μπορούσα να κάνω. Όχι μόνο λόγω της συγγραφικής δεινότητας του Θαφόν, που σε μαγνητίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες ,αλλά και λόγω της εξαιρετικής πλοκής, που σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι και την τελευταία λέξη που θα διαβάσεις. Η σειρά “Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων” αποτελείται από πέντε συνολικά βιβλία που θα σας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο ξεχασμένων βιβλίων, μυστηρίου,καλά κρυμμένων μυστικών που πασχίζουν να βγουν στην επιφάνεια και όλα αυτά με φόντο την άκρως ατμοσφαιρική Βαρκελώνη του 1945.

92705725_305885387060170_1642480469918351360_n

Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο

  • “Σιντάρτα”, Έρμαν Έσσε

145 σελίδες πραγματικής μαγείας. Σε μία περίοδο σαν αυτή που διανύουμε, που έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ο “Σιντάρτα” του Έρμαν Έσσε είναι το ιδανικό βιβλίο για να διαβάσει κανείς : Το ταξίδι ενός ανθρώπου που αναζητά τον εαυτό του και το βαθύτερο νόημα της ζωής, ενός ανθρώπου που πασχίζει να κατακτήσει το παρόν και το μέλλον χωρίς καμία δέσμευση του χθες, ενός ανθρώπου συναισθηματικά ανεξάρτητου και ολοκληρωμένου. Ο Έρμαν Έσσε κατάφερε στις σελίδες του να περιγράψει έναν κόσμο ιδανικό, όπως θα έπρεπε να είναι: Όπου κάθε βίωμα είναι μια περιπέτεια, ένα μάθημα. Όπου η ζωή έχει νόημα και βάθος και δεν είναι όλα επιφανειακά και εφήμερα.

93110303_229079815129638_9175014720896237568_n

Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο

  •  “Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης” , Χορχέ Μπουκάι

” Εσύ…είσαι όπως είσαι.

Που σημαίνει:

Εσύ δεν είσαι όπως χρειάζομαι να είσαι

Εσύ δεν είσαι όπως ήσουν

Εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα

Εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω

Εσύ είσαι όπως είσαι

Το να δεχτώ αυτό σημαίνει ότι σε σέβομαι και δεν σου ζητώ να αλλάξεις.”

Το παραπάνω αποτελεί ένα απόσπασμα του βιβλίου, στο οποίο ο Χορχέ Μπουκάι, με πολύ απλό και κατανοητό λόγο, θίγει ένα πρόβλημα που πολύ συχνά προκύπτει μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις: Την αδυναμία μας  να “αγκαλιάσουμε” και να αποδεχτούμε πλήρως οτιδήποτε διαφορετικό, την τάση μας να το βάζουμε σε καλούπια. Εξηγεί γιατί η “αυτοεξάρτηση” πρέπει να γίνει κτήμα καθενός, για να γίνουμε καλύτεροι φίλοι, σύντροφοι, γονείς. Όχι όμως με την εγωιστική έννοια του όρου. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, δεν υπάρχει εγωισμός στο να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου. Διότι, αν δεν αγαπάς εσύ τον εαυτό σου, πως θα αφήσεις τους άλλους να το κάνουν;

images

Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο

4. Ο Παπαλάνγκι

Σας παραθέτω ξανά ένα απόσπασμα του βιβλίου:

Ο Παπαλάνγκι αγαπάει πολύ το στρογγυλό μέταλλο και το βαρύ χαρτί, όμως αγαπάει και αυτό που δεν πιάνεται και που όμως υπάρχει – το χρόνο. Κάνει πολύ φασαρία και λέει πολλές ανοησίες γι ‘ αυτόν .
Παρόλο που ο χρόνος ποτέ δεν είναι περισσότερος απ’ όσο χωράει στο διάστημα μεταξύ ανατολής και δύσης του ήλιου, για τον Παπαλάνγκι ποτέ δεν είναι αρκετός.
Πιστεύω ότι ο χρόνος ξεγλιστρά από τα χέρια του σαν το φίδι στην υγρή παλάμη, ακριβώς επειδή τον κρατά πολύ σφιχτά. δεν τον αφήνει να συνέλθει. τον κυνηγά πάντα με απλωμένα χέρια, δεν τον αφήνει να ησυχάσει, να ξαπλωθεί στον ήλιο. Θέλει ο χρόνος να ‘ναι πάντα κοντά του, τον θέλει να τραγουδά και να μιλά. Ο χρόνος όμως είναι σιωπηλός και ειρηνικός και αγαπά την ησυχία και το άραγμα στο στρώμα.
Ο Παπαλάνγκι δεν έχει καταλάβει τι είναι ο χρόνος, δεν τον έχει αντιληφθεί σωστά και γι ‘ αυτό τον κακοποιεί με τις ωμές του συνήθειες.

“Ποιος είναι ο “Παπαλάνγκι”; Σύμφωνα με τον Έριχ Σόερμαν, ιεραπόστολο στα νησιά Τιαβέα του Ειρηνικού, αυτό το όνομα δίνουν οι “άγριοι” και “απολίτιστοι” στο σύγχρονο άνθρωπο. Και το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μαρτυρία του φυλάρχου ενός νησιού στον Ειρηνικό για το πως ο “ανώτερος” και προηγμένος δυτικός πολιτισμός κάνει τους ανθρώπους δυστυχισμένους, τους απομακρύνει από τη φύση,τους συνανθρώπους τους ,τον ίδιο τους τον εαυτό κι απ’ ό,τι έχει πραγματικό νόημα στη ζωή.

Όπως καταλαβαίνετε, η επιλογή των τίτλων μόνο τυχαία δεν είναι. Διότι σε μια τέτοια περίοδο έχουμε επίσης την δυνατότητα να κάνουμε ένα reboot στον τρόπο σκέψης και δράσης μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και τα “θέλω” μας. Και τα παραπάνω βιβλία θα σας ταξιδέψουν, θα σας προβληματίσουν, θα σας κάνουν ίσως να ταυτιστείτε, μα σίγουρα θα σας κρατήσουν εξαιρετική συντροφιά, για όσο χαθείτε στις σελίδες τους.

14522954_1321806817853963_3929608062877368669_n

Πηγή εικόνας: Προσωπικό Αρχείο

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Πηγή Εξωφύλλου: www.inc.com 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.

Post a Comment