TOP

Beauty Temple: Η Ιερότητα της Ομορφιάς σε μια έκθεση

Η Στοά 42 σας προσκαλεί με χαρά στα εγκαίνια της έκθεσης Beauty Temple της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου.

δέηση.

αινώς αθανάτησι θεής εις ώπα έοικεν

φρικτά  με τις αθάνατες θεές μοιάζει στην όψη.

η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο

η ομορφιά θα πρέπει να σώσει τον κόσμο

αχ. ας σώσει η ομορφιά τον κόσμο

με μυστήριο υπέρ.

δέομαι. εγώ

άκου.  εσύ

και δέξου. δέηση

Η εικαστική εγκατάσταση “Beauty Temple” της Εριφύλης Βενέρη και της Νάιρας Στεργίου συνθέτει σε σύνολο επιμέρους γλυπτά για να τα αφιερώσει στην Ιερότητα της Ομορφιάς.

Η επίκληση του ωραίου-Ωραίου, η δαιμονοποίηση του φρικτά-Ωραίου και η επιθυμία του ανέφικτα-Ωραίου μεταστοιχειώνονται σε απτές οντότητες και αποκτούν υλικότητα μέσα από εύκαμπτες απομιμήσεις δέρματος, γυαλιστερές πέρλες, φλουριά και υλικά μνημοσύνου, χρωματιστές πεταλούδες.

Τα αισθητικά αντικείμενα της εγκατάστασης, που τοποθετούνται σε μια δραματουργική, σχεδόν τελετουργική αφήγηση, παρουσιάζουν τη διπλή ιδιότητά τους ως κυριολεκτικά πράγματα και ως νοηματοδοτημένα σημεία,  αντικείμενα-φετίχ. Λατρευτικές δηλαδή αναφορές στις οποίες προσδίδονται μεταφυσικές δυνάμεις, μαγικές σκέψεις και ευχές για την απόταξη της αγωνίας και για την πραγματοποίηση των βαθύτερων επιθυμιών και πόθων.

Είδη καλλωπισμού και κοσμήματα, κορώνες, γάντια που δεν μπορούν να φορεθούν, αφιερώνονται για να εξευμενίσουν· προσευχές, τάματα, κτερίσματα, ξόρκια, προσφορές. Θυσίες. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Στο Ναό της Ομορφιάς η Θεά στέκει, ακούει. Και απαιτεί.

Η Εριφύλη Βενέρη (1983, Αθήνα) σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο MFA πρόγραμμα Public Art and New Artistic Strategies του Bauhaus University Weimar στη Γερμανία με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξαν­δρου Σ. Ωνάση. Πραγματοποίησε επίσης δεύτερες μεταπτυχιακές σπουδές στο ΜΑ πρόγραμμα Art in Context του University of the Arts Berlin με την υποστήριξη του Ιδρύματος Βασίλη & Ελί­ζας Γουλανδρή. Είναι υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Η Νάιρα Στεργίου (1984, Αθήνα) σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στη Koninklijke Academie voor Schone Kunsten στην Αμβέρσα στο Βέλγιο. Στην Αμβέρσα, ολοκλήρωσε και  δεύτερες μεταπτυχιακές στο Campus Sint Lucas Αμβέρσα στο πρόγραμμα Master of Research in Art and Design. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τρίτο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστημίο Κρήτης (ΠΜΣ) στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Είναι υποψήφια διδάκτορας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στις 20:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει 5-27 Ιανουαρίου στην Στοά 42 στην Αθήνα.

[wp-svg-icons icon=”location” wrap=”i”] Στοά 42 – Πανεπιστημίου 42

[wp-svg-icons icon=”mail” wrap=”i”] stoa42@gmail.com

[wp-svg-icons icon=”phone” wrap=”i”] 6936282123

 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.

Post a Comment