TOP

Αναλυτικός οδηγός: Πότε και πως πρέπει να φοράμε μάσκα – Ποιες απαγορεύονται

Η καραντίνα τελείωσε. Τα περιοριστικά μέτρα άρθηκαν και πλέον όλοι καλούμαστε να μπούμε σε μια νέα πραγματικότητα με στόχο την ασφάλεια εν μέσω πανδημίας. Η επιστροφή στη νέα πραγματικότητα γίνεται σταδιακά, καθώς τα πρώτα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια ανέβασαν ρολά, τα SMS για την οποιαδήποτε μετακίνηση σταμάτησαν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να τηρούνται και τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων μας από τον κορονοϊό. Το βασικό μέτρο προστασίας που ανακοινώθηκε και προκάλεσε την απορία πολλών ήταν η υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της μάσκας. Πότε κρίνεται υποχρεωτική; Ποιες μάσκες να προτιμήσετε; Πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα;

Υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν:

 • επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.
 • μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς
 • εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφήμε το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ)
 • όταν εισερχόμαστε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας

pexels-photo-3962212

Ποια μάσκα είναι πιο κατάλληλη – Ποια απαγορεύεται

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.

Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.

pexels-photo-3992946

Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.

Ιδιαίτερη προσοχή στη μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα. Η συγκεκριμένη μάσκα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό . Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε σωστά

Το να φορέσετε μια μάσκα ακούγεται μια απλή και εύκολη διαδικασία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται προσοχή μιας και κρύβει πολλές παγίδες.

pexels-photo-3902732

 • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
 • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
 • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
 • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
 • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
 • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις μάσκες εδώ.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.