TOP

Σιλωάμ, στο θέατρο Τζένη Καρέζη

Δύο μονόπρακτα του σπουδαίου συγγραφέα, «ο Κρυφός Ήλιος» και το «Σιλωάμ» ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι. Πού διαδραματίζονται; Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Πότε; Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήρωες; Έξι άνθρωποι. Κοινά σημεία; Η ανάγκη για ζωή, τα πανανθρώπινα ιδανικά που καταρρίπτονται και που μετά βίας κρατιούνται ζωντανά, η ηθική – προσωπική και συλλογική. Τελική αναμέτρηση του ατόμου με το Εγώ και το Εμείς.

(Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr)

Το πρώτο μονόπρακτο, «ο Κρυφός Ήλιος» περιγράφει το βράδυ που περνούν έξι συγκρατούμενοι στο στρατόπεδο μόλις αφού έχουν δραπετεύσει κάποιοι συγκρατούμενοί τους και αφού πέρασαν από εξονυχιστική ανάκριση. Κρεμάλα περιμένει τους φυγάδες όταν συλληφθούν από τους Γερμανούς. Ένας από τους έξι, ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος και ο Επιθεωρητής, πρόδωσε τους φυγάδες. Και οι έξι ψάχνουν τον προδότη. Στο τέλος, στην ανατολή του ηλίου, θα λυθεί το μυστήριο. Θα βρεθεί ο προδότης; Ποια τιμωρία θα του επιβάλλουν οι πέντε συγκρατούμενοι;

Στο «Σιλωάμ», ένας κρατούμενος βρίσκει καταφύγιο σε ένα κελί όπου βρίσκονται τέσσερις κρατούμενοι-άρρωστοι, εκεί όπου δεν πλησιάζει ούτε ο δεσμοφύλακας. Ο «νοσοκόμος» θα συγκρουστεί με τους υπολοίπους, με τον εαυτό του, με τον απόντα Θεό, σε μια μάχη όπου όλα καταλήγουν στην απόλυτη ανάγκη για ελευθερία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο συγγραφέας αιχμαλωτίστηκε μόλις 20 ετών, το 1941 και πέρασε πάνω από τρία χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ζώντας την απόλυτη κτηνωδία της ανθρωπότητας, αποφασίζει να γράψει, βασισμένος στα βιώματά του και να δώσει φωνή σε όλους εκείνους που χάθηκαν.

(Πηγή εικόνας: theatrotzenikarezi.com)

Είναι μια παράσταση που, παρά το πέρασμα των χρόνων από όταν γράφτηκε, θέτει ερωτήματα πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο Καμπανέλλης διεισδύει στα έγκατα της ψυχής του ανθρώπου, επαναπροσδιορίζει τις ανθρώπινες αξίες και εν τέλει δημιουργεί αιώνιους ήρωες. Σίγουρα μια παράσταση που θα σε προβληματίσει και θα σου δώσει ερεθίσματα για σκέψη.

Τέλος, δε θα μπορούσα να παραλείψω τις εξαιρετικές ερμηνείες των έξι ηθοποιών, που λιτά και ταυτόχρονα παραστατικά δίνουν υπόσταση στους ήρωες. Αξίζει να αφιερώσετε ένα βράδυ για να τη δείτε!

 

[wp-svg-icons icon=”location-2″ wrap=”i”] Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3

[wp-svg-icons icon=”calendar” wrap=”i”] Κάθε Δευτέρα και Τρίτη

[wp-svg-icons icon=”clock” wrap=”i”] Ώρα έναρξης : 21:15

 

Πηγή κεντρικής εικόνας: ert.gr

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Φοιτήτρια ιατρικής, αν και πωρωμένη με την ορθή χρήση του λόγου. Αγαπημένο μου βιβλίο "Ο Μικρός Πρίγκιπας". Λατρεύω το μπλε, τη θάλασσα, τα ταξίδια και τις ουσιαστικές σχέσεις. Αν περιέγραφα τον εαυτό μου με ένα motto, αυτό θα ήταν: "Don't stop when you're tired, stop when you're done".

Post a Comment